Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

2 Δεκ 2006

Απελευθερώστε τη γλώσσας σας...

Απελευθερώστε τη γλώσσας σας...
από τον ρατσισμό απέναντι στα είδη

Aπό το βιβλίο "The Sexual Politics of Meat" της Carol J. Adams

Η γλώσσα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Οι λέξεις που διαλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, κάνουν κάτι παραπάνω από το να ονομάζουν και να περιγράφουν έννοιες και πράγματα. Δίνουν υπόσταση, κοινωνική θέση και αξία σε αυτό που αναφερόμαστε. Πρέπει να προσέχουμε όταν αναφερόμαστε στα ζώα γιατί μπορεί να χρησιμοποιούμε γλώσσα που τα υποβιβάζει σε αντικείμενα και υποκείμενα εκμετάλλευσης. 
Το να αναφερόμαστε σε ανθρώπους που μοιράζονται το σπίτι τους με ζώα ως "ιδιοκτήτες" των πλασμάτων αυτών ή 'αφεντικά", αντιστοιχούμε την κατάσταση σε αυτή της σκλαβιάς, και θα έπρεπε να μας ακούγεται άσχημα στο αυτί. Φίλοι, σύντροφοι ή προστάτες είναι καλύτεροι όροι για να αναφερθεί κανείς σε αυτά τα ζώα. Λάθος επίσης είναι ο όρος 'πράγματα'. Τα ζώα δεν είναι πράγματα...είναι έμψυχα όντα, είναι άτομα. Με προσωπικότητα και διαφορετική το καθένα υπόσταση.
Όταν αναφερόμαστε στο βασανιστήριο ή τον θάνατο ενός ζώου που έχει προκληθεί από άνθρωπο, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ανάλογης βαρύτητας λέξεις που αποκαλύπτουν το πραγματικό γεγονός που θέλουμε να περιγράψουμε. "Ευθανασία", "Θυσία", "Δολοφονία" είναι όροι πιο αποδεκτοί από τους "εξοντώνω", "πυροβολώ", "σφάζω". Επιπλέον όλες αυτές οι λέξεις σημαίνουν σκοτώνω, δολοφονώ...οπότε ας χρησιμοποιούμε τον όρο Σκοτώνω. Ο άνθρωπος νιώθοντας ενοχές για τις πράξεις του προσπαθεί να καλύψει με 'ουδέτερες' και 'ανώδυνες' λέξεις την αγριότητά του πάνω στα ζώα, με ευφεμισμούς που παραπλανούν. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και όταν άλλοι δεν το κάνουν, οφείλουμε να τους διορθώνουμε. Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική φύση και σε όλο της το μεγαλείο τη φρίκη που περνούν αυτά τα ζώα λόγω των δικών μας πράξεων.
Επίσης λάθος είναι η χρήση εκφράσεων όπως ότι κάποιος είναι 'κότα' επειδή είναι δειλός, ή είναι 'κοκορόμυαλος', τρώει 'σαν ζώο' κα. Όλες αυτές οι εκφράσεις είναι ρατσιστικές και τοποθετούν τα ζώα σε κατώτερη μοίρα και κατηγορία από το ανθρώπινο είδος.

Όλα τα είδη έχουν την ίδια αξία πάνω στη γη.
Ο άνθρωπος είναι ακόμη ένα θηλαστικό ζώο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Απελευθερώστε τη γλώσσα σας, γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση όλων των ζώων από τον ανθρώπινο ζυγό!

----της Noreen Mola and the Blacker Family
The Animals' Agenda, 6, no.8, October 1986, p.18.

Δεν υπάρχουν σχόλια: