Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

20 Μαρ 2007

Πόλεμος μεταξύ μπαμπουίνων και ανθρώπων


Στο παρελθόν ο άνθρωπος ζούσε πιο αρμονικά με τα μη-ανθρώπινα ζώα. Μοιράζονταν πολλές φορές τον ίδιο τόπο, χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλον. Με τον τρόπο που έχουμε επηρεάσει το περιβάλλον και τον τρόπο που λειτουργεί, έχουμε επέμβει στα περισσότερα οικοσυστήματα του πλανήτη. Αποτέλεσμα, όσο περνούν τα χρόνια, βλέπουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλο και περισσότερες περιπτώσεις που ο άνθρωπος έρχεται σε σύγκρουση με τα μη-ανθρώπινα ζώα και βρίσκονται και οι δύο να διεκδικούν το ίδιο οικοσύστημα.

Στη Νότια Αφρική άνθρωποι έχουν κυρήξει πόλεμο ενάντια στους μπαμπουίνους, γιατί οι τελευταίοι κάνουν επιδρομές στις καλλιέργειες και τις τρώνε. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι μπαμπουίνοι αποφάσισαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Η απάντηση έρχεται τελείως αναμενόμενη. Η επέκταση των πόλεων και των χωριών στη συγκεκριμένη χερσόνησο στέρησε ζωτικό χώρο όπου έτρωγαν και κυκλοφορούσαν πάνω από 350 μπαμπουίνοι.

Έτσι αντί να ψάχνουν για τροφή στο δάσος, τα ζώα πλέον ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες ακόμη και σε κουζίνες ανθρώπων που έχουν κλέψει τη γη τους. Κάποιες ημέρες ολόκληρες γειτονιές παρουσιάζουν εικόνες εξέγερσης αφού παντού υπάρχουν αναποδογυρισμένοι κάδοι και σκισμένες σακούλες.

Κάτοικος λέει πως οι μπαμπουίνοι έχουν μπει στο σπίτι του τουλάχιστον πέντε φορές. Ανοίγουν το ψυγείο και τα ντουλάπια και κλέβουν φαγητό...Δίκαιο μου ακούγεται!

Οι κάτοικοι ζητούν από την οργάνωση που προστατεύει τα ζώα να τα μετακινήσει σε άλλη τοποθεσία ή να περιφράξει το χώρο που μένουν. Άλλοι ζητούν από την κυβέρνηση να σκοτώσει τους μπαμπουίνους, κάτι που προς το παρόν απαγορεύεται αυστηρά.

Ωστόσο κάποιοι πήραν το νόμο στα χέρια τους κι έτσι τον τελευταίο καιρό 30 μπαμπουίνοι δολοφονήθηκαν, είτε με όπλα είτε με δηλητήριο......

Διαβάστε την υπόλοιπη ιστορία εδώ..

http://abcnews.go.com/International/story?id=2958026

Όλα καταλήγουν σε μία απλή διαπίστωση. Χρησιμοποιώντας τα λόγια της Jenni Trehowen, "Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι μπαμπουίνοι. Δεν είναι απαραίτητο να αγαπάς τις αρκούδες ή τους λύκους, αλλά αν μάθεις να αποδέχεσαι το δικαίωμά τους να υπάρχουν τότε έχεις τη λύση. Χρειαζόμαστε μερικά μικρά βήματα στην καθημερινή ζωή μας ώστε να μπορούμε στην πραγματικότητα να απολαύσουμε τον πλανήτη μαζί, αντί να ξοδεύουμε το χρόνο μας σκεφτόμενοι πως είμαστε το κυρίαρχο είδος και όλα μας ανήκουν"¨.




Δεν υπάρχουν σχόλια: