Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

9 Ιουλ 2007

Ακόμη ένα θύμα του κέρδους


H Gaya

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ελέφαντας στην Ευρώπη πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Βουκουρεστίου. Αν και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου υποστηρίζουν πως ο θάνατός της Gaya οφείλεται σε φυσικά αίτια, το τοπικό συμβούλιο, το οποίο διοικεί το ζωολογικό κήπο, δήλωσε πως οι άνθρωποι που φρόντιζαν την Gaya ζήτησαν από την αστυνομία ειδικά σκυλιά για να φοβίσουν τον ελέφαντα να μπει στο κλουβί του.

Το σκάνδαλο προέκυψε έξι μήνες μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε. , οπότε και τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην τύχη των ζώων στους 29 (!) ζωολογικούς κήπους που διαθέτει η χώρα. Οι ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ήλπιζαν πως με την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε., και τους νέους νόμους για μεγαλύτερα κλουβιά, η κατάσταση θα βελιωνόταν. Αλλά χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, τα ζώα αφέθηκαν στην τύχη τους.

Η αναφορά του συμβουλίου αποκαλύπτει ότι η Gaya πανικοβλήθηκε, έπεσε και έσπασε το πόδι της, αφού της είχαν επιτεθεί τα σκυλιά της αστυνομίας και τη δάγκωσαν πολλές φορές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο θηλυκός ελέφαντας, που ζύγιζε 4 τόνους, ήταν πολύ βαρύς για να τον σηκώσουν κι έτσι την άφησαν για δύο ημέρες στο έδαφος, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.

Σύμφωνα με την αναφορά, το ζώο φώναζε συνεχώς μέχρι που πέθανε, πιθανόν από το στρες και αναπνευστικό πρόβλημα. Ακόμη αποκαλύπτει ότι άλλα ζώα του κήπου που δεν ήταν τόσο μεγάλης αξίας, δολοφονήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για πιο ακριβά φίδια και κροκόδειλους, και σημειώνει πως κανένας υπάλληλος του ζωολογικού κήπου δεν απολύθηκε ή μηνύθηκε.

Σε άλλους ζωολογικούς κήπους η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στη δυτική Ρουμανία, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στη Timisoara δηλώνουν πως θα αναγκαστούν να πυροβολήσουν τα τρία λιοντάρια του κήπου γιατί δεν μπορούν να τους βρουν νέα στέγη.

Η Mihaita Afrenie, η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου είπε: "Το να τα σκοτώσουμε είναι η μόνη λύση τώρα που η Ε.Ε. λέει πως τα κλουβιά τους δεν είναι αρκετά μεγάλα".

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: