Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

29 Ιουλ 2007

Ποια διάσωση των ειδών;

Ζωολογικός κήπος στην Ελβετία έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα μετά την απόφαση να θανατώσει δύο λιονταράκια που ανήκουν στο είδος Namibian το οποίο είναι υπό εξαφάνιση. Ο λόγος....; Δεν έχει άλλο χώρο.

Τον Ιούνιο, στον ζωολογικό κήπο Basel ανακοινώθηκε με περισσή υπερηφάνεια πως η πεντάχρονη λιονταρίνα που εισήχθη από τη Ναμίμπια, γέννησε τέσσερα μικρά, τρία αρσενικά και ένα θηλυκό. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο ζωολογικός κήπος αποφάσισε να θανατώσει τα δύο αρσενικά και να ταϊσει τα πτώματά τους σε άλλα ζώα. Οι υπεύθυνοι εξήγησαν πως ο χώρος για τα λιοντάρια δεν είναι αρκετά μεγάλος και ότι δεν μπορούσαν να βρουν άλλο ζωολογικό κήπο να τα φιλοξενήσει.

Ο Thomas Jermann, που αναλαμβάνει τη φροντίδα των αιλουροειδών, είπε πως αν έβαζαν τα κουτάβια στο κλουβί με τα υπόλοιπα λιοντάρια, ο αρσενικός θα ένιωθε απειλή και θα τα σκότωνε. "Στη φύση, τα περισσότερα κουτάβια πεθαίνουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Είναι φυσιολογικό", είπε.

Ο ζωολογικός κήπος κράτησε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, και προσπαθεί να βρει νέο σπίτι και γι' αυτά. "Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε όποιον ζωολογικό κήπο μπορούσαμε. Ίσως θα είναι πιο εύκολο να βρούμε σπίτι για δύο". είπε ο κ. Jermann.

Είπε πως είναι φυσιολογικό που σκότωσαν τα μωρά και τα τάισαν σε άλλα ζώα. "Αν υπάρχουν άλλα ζώα που φάνε τα πτώματα, φυσικά και θα τους τα ταϊσουμε. Είμαστε σαν φάρμα, παράγουμε κρέας, και ξαναρίχνουμε το κρέας στην τροφική αλυσίδα", είπε.

Ωστόσο, τα νέα δεν ικανοποίησαν τους φιλόζωους. Η οργάνωση WWF είπε πως διαφωνεί με το όλο θέμα και ο Danilo Mainardi, διευθυντής της ιταλικής επιστημονικής έκδοσης Ζωολογίας είπε πως θα ήταν προτιμότερο να μειώσουν την αναπαραγωγή του θηλυκού λιονταριού, από το να σκοτώνουν τα μωρά.

Στη φύση, είναι σπάνιο ένα θηλυκό λιοντάρι να γεννήσει παραπάνω από δύο μικρά, αλλά στην αιχμαλωσία κάτι τέτοιο γίνεται πολύ συχνά. Παρ' όλα αυτά, είναι σπάνιο για ζωολογικό κήπο στις ανεπτυγμένες χώρες να σκοτώνει τα μωρά.

Τα λιοντάρια στο ζωολογικό κήπο Basel βρίσκονται στην κόκκινη λίστα με τα υπο-εξαφάνιση ζώα λόγω του ότι αποτελούν θύματα των κυνηγών και ο πληθυσμός τους στην Ναμίμπια έχει μειωθεί στις μερικές εκατοντάδες.
--------------

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/07/29/wzoo129.xml

Δεν υπάρχουν σχόλια: