Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

3 Φεβ 2009

Επιδρομή ακτιβιστών σε μονάδα εκτροφής βιζόν

Αγνωστοι μπήκαν σε φάρμα εκτροφής και απελευθέρωσαν 6.000 γουνοφόρα ζώα. 4.500 έχουν ήδη περισυλλεγεί, ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό. Να σημειωθεί ότι τα ζώα αυτά που αποτελούν ένα βελτιωμένο είδος νυφίτσας είναι σαρκοβόρα και προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής, αν και ένας αριθμός περί τα 4.500 έχουν ήδη περισυλλεγεί από τον ιδιοκτήτη της φάρμας και τους υπαλλήλους της τις μέρες που ακολούθησαν.

Η απελευθέρωση των γουνοφόρων ζώων έγινε αντιληπτή την περασμένη Δευτέρα, όταν ο ιδιοκτήτης πήγε στη μονάδα και βρήκε παραβιασμένη την περίφραξη και ανοιχτά τα περίπου 2.500 κλουβιά στα οποία ζουν και εκτρέφονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας περιμένοντας να σκοτωθούν και να γδαρθούν στη συνέχεια, ώστε να φτιαχτούν οι γνωστές γούνες βιζόν.
Αντιδράσεις
Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου εκτρέφονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας παρόμοια γουνοφόρα ζώα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ακτιβιστών και παρόμοιες ενέργειες.
Στην Ισπανία σε πόλεις της Γαλικίας ακτιβιστές στο παρελθόν είχαν απελευθερώσει περί τα 15.000 βιζόν, ενώ άλλα 17.000 είχαν απελευθερωθεί από μονάδες στην Ανατολική Γερμανία.
Στις επιχειρήσεις για τη συγκέντρωσή τους είχαν πάρει μέρος στρατιώτες και αστυνομικοί, ενώ οι Αρχές προειδοποιούσαν τον κόσμο να μην τα πιάσουν μόνοι τους γιατί μπορεί να τους δαγκώσουν.
Οι πρώτες συνέπειες από την απελευθέρωση των γουνοφόρων ζώων στη Σιάτιστα από τη μονάδα του Λάζαρου Παπαχαρίση άρχισαν ήδη να φαίνονται.
Η φάρμα βρίσκεται κοντά στην Εγνατία Οδό και ήδη δεκάδες βιζόν βρίσκονται νεκρά πάνω στο οδόστρωμα της εθνικής οδού, σκοτωμένα από τα αυτοκίνητα. Επίσης τα σαρκοβόρα ζώα άρχισαν επιδρομές στα κοτέτσια των σπιτιών της περιοχής, ενώ αρκετά από αυτά φαίνεται πως έχουν καταφύγει σε γειτονικό δάσος .
Εκτός από την περιοχή της Σιάτιστας, τέτοιες μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων που προορίζονται για γούνες υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Καστοριά.
Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά καιρούς από φιλοζωικές οργανώσεις και οικολόγους, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα κάποιες παρόμοιες ενέργειες από ακτιβιστές.

http://www.kastoria4u.gr/news/econews/504-2008-12-20-10-17-05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: