Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

10 Φεβ 2009

Στα δικαστήρια για τους ελέφαντες στο τσίρκο


TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του DΑVΙD SΤΟUΤ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Στα χέρια της αμερικανικής Δικαιοσύνης βρίσκεται η «καριέρα» των ελεφάντων στα τσίρκα. Οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα νούμερα που κάνουν τα συμπαθή ζώα, υπακούοντας στις εντολές του εκπαιδευτή τους, οφείλονται στην ευφυΐα τους ή είναι προϊόν τους φόβου τους ότι σε περίπτωση ανυπακοής θα τιμωρηθούν. Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον προσέφυγαν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων κατά του δημοφιλούς στις ΗΠΑ τσίρκο των αδελφών Ringling Βrothers Βarnum & Βaily. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αναφέρουν στην αγωγή τους ότι οι ασιατικοί ελέφαντες που ανήκουν στο τσίρκο ζουν σε ένα δύσοσμο περιβάλλον, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Για να μάθουν το νούμερό τους υποβάλλονται σε βασανιστήρια, καθώς οι εκπαιδευτές τους χρησιμοποιούν μυτερές βουκέντρες και ειδικά ραβδιά.

Ο αγώνας. Αντίθετα, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι «οι ελέφαντες χαίρουν άκρας υγείας, εξετάζονται συχνά από κτηνιάτρους και ζουν σε ευρύχωρους και ευάερους χώρους». Όσο για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, αυτοί δεν χρησιμοποιούν παρά μόνο μεγάλες σκούπες και λάστιχο με νερό. Ισχυρίζονται επίσης ότι το ραβδί που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές δεν πονάει περισσότερο από το λουρί του σκύλου και ότι τα τραύματα είναι σπάνια, πολύ ελαφρά και θεραπεύονται εύκολα.

Οι φιλόζωοι περιμένουν έναν δύσκολο αγώνα στη δικαστική αίθουσα, που θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Και τα χρήματα που «παίζονται», πολλά. Η Fed Εntertainment ανακοίνωσε ότι οι παραστάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούνται από 25 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο και ότι οι ελέφαντες είναι αναπόσπαστο μέρος του θεάματος.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4500885&ct=2

Βρίσκω τη συγκεκριμένη υπόθεση πολύ ενδιαφέρουσα και θα προσπαθήσω να γράφω updates όσο μπορώ.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση κακοποίησης ζώων τσίρκο που φτάνει στα δικαστήρια των ΗΠΑ, και μάλιστα με τόση δημοσιότητα. Πήρε τουλάχιστον μία δεκαετία να φτάσει η υπόθεση στα χέρια της δικαιοσύνης. Οι ομάδες για τα Δικαιώματα των Ζώων που μήνυσαν το τσίρκο Ringling Bros κάνουν χρήση του νόμου Endangered Species Act, γι' αυτό και η συζήτηση και η δίκη έχει ως κεντρικό θέμα την κακοποίηση των Ασιατικών ελεφάντων. Ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας είναι ένας πρώην υπάλληλος του τσίρκο.

Βίντεο:






Δεν υπάρχουν σχόλια: