Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

26 Μαΐ 2009

Οι χορτοφάγοι θα σώσουν τη Γη


Οι χορτοφάγοι θα σώσουν τη Γη
Η εκτροφή ζώων χρειάζεται πολύ νερό και επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Μαΐου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4517221&ct=2

Για πολλές δεκαετίες οι απόψεις όσων επιχειρηματολογούσαν κατά της κατανάλωσης του κρέατος έβρισκαν θέση μόνο στα περιοδικά των χορτοφάγων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η χορτοφαγία έχει γίνει κάτι περισσότερο από διατροφική επιλογή. Είναι ένας τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης.

Την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Γάνδης, στο Βέλγιο, πήρε μια κάπως περίεργη απόφαση με την καθιέρωση μιας ημέρας χορτοφαγίας κάθε εβδομάδα. Πίσω από την απόφαση δεν βρίσκεται κάποιου είδους ανησυχία για την υγεία των δημοτών, αλλά μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δείχνουν ότι η μαζική εκτροφή ζώων που προορίζονται για την κατανάλωση κρέατος ευθύνεται περίπου για το ένα πέμπτο των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η απόφαση, λοιπόν, έχει ως στόχο τη σωτηρία του πλανήτη. Και βρήκε στη Γάνδη την ενθουσιώδη αποδοχή όλων των δημοτών- ενδεχομένως με μοναδική εξαίρεση τους κρεοπώλες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας δημοσίευσε αυτές τις μελέτες το 2006. Και όπως σημειώνει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Τρίστραμ Στιούαρτ, συγγραφέας του βιβλίου «Η αναίμακτη επανάσταση: μια πολιτιστική ιστορία της χορτοφαγίας από το 1600 έως τις ημέρες μας», αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το 2008, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι μέσα σε 12 μήνες αφανίστηκαν 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών δασών του Αμαζονίου λόγω των κτηνοτρόφων και των παραγωγών σόγιας που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους την ευρωπαϊκή αγορά. Πριν από μερικούς μήνες, η Ραγέντρα Παχάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές, κάλεσε τους καταναλωτές να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για το κρέας που καταναλώνουν.

Η κατανάλωση
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι χορτοφάγος. Η θέση της, ωστόσο, δεν οφείλεται στις προσωπικές επιλογές της. Από τη δεκαετία του 1970 η κατανάλωση κρέατος στον κόσμο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ για την εκτροφή ζώων καταναλώνεται διακόσιες φορές περισσότερο νερό σε σχέση με την καλλιέργεια σιταριού. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα στοιχεία βάρυναν στην απόφαση του Δήμου της Γάνδης, αλλά και στην πολιτική που επιχειρούν να υιοθετήσουν κρατικές αρχές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, ο Δήμος του Κάμντεν στην Περιφέρεια του Λονδίνου κάλεσε τα σχολεία και τους οίκους ευγηρίας να βγάλουν από το μενού τους το κρέας. Τον περασμένο Ιανουάριο στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κάλεσε τους Γερμανούς να στραφούν στη μεσογειακή δίαιτα και να καταναλώνουν κρέας μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Οι Πυθαγόρειοι και οι χριστιανικές εκκλησίες

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ μπορεί να ακούγονται καινοφανείς σήμερα.

Αλλά, όπως, υπενθυμίζει ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από εκστρατείες κατά της κατανάλωσης του κρέατος, αν και οι λόγοι δεν ήταν φυσικά περιβαλλοντικοί. Πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια οι Πυθαγόρειοι απαγόρευαν την κατανάλωση κρέατος, ενώ στην Ευρώπη οι χριστιανικές Εκκλησίες έχουν καθιερώσει με τη νηστεία εδώ και πολλούς αιώνες μία ή δύο ημέρες αποχής την εβδομάδα από το κρέας και σε κάποιες περιπτώσεις από ζωικά προϊόντα και ψάρι. Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, δύο συνεχόμενες κακές σοδιές στη Βρετανία προκάλεσαν ελλείψεις στα τρόφιμα. Η λαϊκή απαίτηση από τους πλουσίους ήταν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, για να περισσέψουν μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών και δημητριακών για τους φτωχούς. Αυτήν τη φορά δεν είναι η φιλοσοφία, η θρησκεία ή η φτώχεια που απαιτούν το εμπάργκο στο κρέας, αλλά ο ίδιος ο πλανήτης.

19 Μαΐ 2009

«Ναι» Ευρωκοινοβουλίου στα πειράματα με πιθήκους


Οι ερευνητές μπορούν να συνεχίσουν τα επιστημονικά πειράματά τους, χρησιμοποιώντας τους μεγάλους πιθήκους (χιμπατζήδες, γορίλες, ουραγκοτάνγκους), καθώς το Ευρωκοινοβούλιο «έβαλε νερό» στις αυστηρές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα συνεχίσουν να γίνονται αντικείμενο βάρβαρης εκμετάλλευσης.
Η Κομισιόν πέρυσι, με την αναθεώρηση της Οδηγίας 86/609 (ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χρησιμοποίηση και προστασία των ζώων στα πειράματα, η οποία εμφανίστηκε το 1986, αλλά θεωρήθηκε πλέον απαρχαιωμένη), είχε προτείνει μια ευρεία γκάμα νέων μέτρων. Στόχος ήταν η βελτίωση της μοίρας των περίπου 12 εκατ. σπονδυλωτών ζώων (στην πλειονότητα ποντικών και αρουραίων), που χρησιμοποιούνται σε πειράματα στην Ευρώπη. Παγκοσμίως υπολογίζονται σε 100 εκατ. τα πειραματόζωα ετησίως, εκ των οποίων τα 78% τρωκτικά και λαγοί, το 15% ψυχρόαιμα ζώα και το 5% πουλιά. Οι προτάσεις αυτές είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, που θεώρησε ότι απειλείται το ερευνητικό έργο της.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Πολλοί επιστημονικοί φορείς και γνωστά ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης (όπως το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ, το βρετανικό Wellcome Trust και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών), συντονισμένα, αντέδρασαν θεωρώντας ότι κρίσιμες βιοϊατρικές έρευνες σε ασθένειες όπως ο αυτισμός, το Πάρκινσον, τα εγκεφαλικά και το AIDS, απειλούνται από γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως είπαν, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω διεθνώς στην επιστημονική έρευνα ή να μείνει ανησυχητικά απροστάτευτη σε περίπτωση πανδημίας γρίπης.
Οι ευρωβουλευτές, με πλειοψηφία 540 υπέρ - 66 κατά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, συμφώνησαν να τεθεί ένα ανώτατο όριο στο επίπεδο πόνου που επιτρέπεται να υποβάλλονται τα ζώα κατά τα πειράματα, καθώς επίσης να αυξηθούν οι προσπάθειες στην Ε.Ε. για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, που δεν θα συμπεριλαμβάνουν ζώα στην έρευνα.

Κατηγορούν το Ευρωκοινοβούλιο


Όμως οι οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων των ζώων κατηγόρησαν τις «νερωμένες» προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη-μέλη, ότι απλώς επιτρέπουν στις εταιρείες και στους ερευνητές να συνεχίσουν κανονικά τα πειράματά τους σαν να μην τρέχει τίποτε. Όπως είπαν, ουσιαστικά το Ευρωκοινοβούλιο υπέκυψε στο λόμπινγκ και τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών, των οποίων τα συμφέροντα εξαρτώνται από τη συνέχιση τέτοιων πειραμάτων, αλλά και των ίδιων των ερευνητών που δεν θέλουν εμπόδια στα πειράματά τους.

Ιδιαίτερα η κριτική αφορά στους μεγάλους πιθήκους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να περικοπούν δραστικά τέτοια πειράματα, που αφορούν περίπου 12.000 ζώα κάθε χρόνο, και να γίνονται μόνο αν η επιβίωση του είδους τους θεωρείται ότι απειλείται ή αν έχει ξεσπάσει μια επικίνδυνη για τους ανθρώπους ασθένεια.

Όμως το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε αυτή την πρόταση, με το σκεπτικό ότι θα εμπόδιζε την έρευνα για τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Αλτσχάιμερ (οι έρευνες αυτές εστιάζουν κυρίως στον εγκέφαλο και στα κύτταρα των πιθήκων). Επίσης οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μια μελέτη σκοπιμότητας πριν συμφωνήσουν στην απαγόρευση της σύλληψης άγριων πιθήκων για πειράματα σε εργαστήρια.

Αποκαλύψεις για τα πειράματα
Η ένωση των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA), οι οποίες είχαν απειλήσει να μεταφέρουν εκτός Ε.Ε. μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους, εξέφρασε την ικανοποίησή της, επειδή το Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να εξισορροπήσει την προστασία των ζώων, την πραγματικότητα της βιοϊατρικής έρευνας και τις ανάγκες των ασθενών. Τα μισά από τα 12 εκατ. πειραματόζωα κάθε χρόνο στην Ε.Ε. χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη νέων φαρμάκων, το ένα τρίτο για βιολογικές έρευνες και τα υπόλοιπα για τις δοκιμές καλλυντικών και τη διάγνωση ασθενειών.
Στη Βρετανία το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πρόσφατα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας, ζήτησε από πολλά μεγάλα πανεπιστήμια (μεταξύ αυτών της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου), προς μεγάλη τους δυσαρέσκεια, να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα πειράματά τους σε πιθήκους. Είχε προηγηθεί τριετής μάχη από τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, ενώ τα πανεπιστήμια φοβούνται ότι οι ερευνητές τους κινδυνεύουν να αποτελέσουν στόχο ακτιβιστών.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/153535

Φοβικά Ανθρωπάκια...Η Γρίπη των Χοίρων

(Αναδημοσίευση από το μπλογκ της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. - Σχόλιο της Ρόζας Μηνακούλη)

Σε διάστημα πέντε περίπου εβδομάδων από τότε που ήρθε στην επικαιρότητα η γρίπη των χοίρων, η ζήτηση του χοιρινού κρέατος μειώθηκε κατά 50%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάνθηκε ότι το χοιρινό κρέας δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης όταν εκτελούνται οι κανόνες υγιεινής. Ο δε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αφού τα χοιρινά κρέατα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι, είτε ντόπιας παραγωγής, είτε ευρωπαϊκής προέλευσης και δεν έχουν καμιά σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν είχαμε κανένα, μα κανένα κρούσμα. Καθησυχαστικές είναι και οι δηλώσεις της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κατανάλωση ελληνικού χοιρινού κρέατος, δεδομένου ότι στα εκτροφεία των χοίρων πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι και επιπλέον δεν έχει εντοπιστεί ο νέος ιός της γρίπης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Έτσι εμείς, τα φοβικά ανθρωπάκια που φοβόμαστε τόσο πολύ για τη ζωούλα μας, μπορούμε να καταβροχθίσουμε άφοβα και άπονα τις υπέροχες γουρουνομπουκιές μας. Εμείς νάμαστε καλά και τσιμέντο να γίνουν οι ζωές των άλλων ζώων, τα οποία εξακολουθούμε, στο σωτήριο έτος 2009, να τα σφάζουμε, να τα γδέρνουμε, να τα βασανίζουμε, να τα...να τα...
Η τωρινή νέα γρίπη λέγεται ότι ξεκίνησε από μια φάρμα στη LA GLORIA του Μεξικού, τη μεγαλύτερη ίσως φάρμα στον κόσμο. Στην τεράστια αυτή έκταση που αποπνέει εμετική μπόχα και είναι περιφραγμένη με ηλεκτροφόρα σύρματα, δεν επιτρέπεται για το καλό των χοίρων να μπει κανένας. Μόνοι επισκέπτες, η κτηνωδία και ο θάνατος! Λένε ότι η μυρωδιά οφείλεται στα περιττώματα των ζώων και στα νεκρά γουρούνια που ρίχνονται σε ειδικές δεξαμενές όπου βιοδιασπώνται τα πτώματά τους. Επίσης, λένε ότι τα ζωντανά γουρούνια τρώνε τα νεκρά γουρούνια. Κανείς βέβαια δε μπορεί να τα επιβεβαιώσει όλα αυτά. Το γνωρίζουν μόνο οι εκατομμύρια μύγες που συγκεντρώνονται στην περιοχή και μεταφέρουν στους ανθρώπους ό,τι αποβάλλουν οι χοίροι. Έτσι, μπορεί κανείς να μη μπορεί να επιβεβαιώσει τι γίνεται στη φάρμα LA GLORIA, όμως ξέρουμε όλοι πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει σ’αυτά τα κολαστήρια όπου τα ζώα ατάκτως ερριμμένα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, ποδοπατιούνται, δαγκώνονται. Ζουν μέσα στη βρώμα των περιττωμάτων τους και στα αίματα των τραυματισμένων και νεκρών ζώων. Αγριάνθρωποι αρπάζουν τα μικρά τους, τα ευνουχίζουν χωρίς αναισθητικό, τα ακρωτηριάζουν, αδιαφορώντας για τον πόνο τους, τα ουρλιαχτά τους, το θάνατό τους.

Τα φοβικά ανθρωπάκια πεθαίνουν
Τα ζώα ψοφούν...

ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Ρόζα Μηνακούλη
Για τον ΠΟΦΥΖΩ

Πληροφορίες από ημερήσιο τύπο και δελτία ειδήσεων