Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

23 Φεβ 2010

Κι άλλη αρκούδα νεκρή από πυροβολισμό...

Θύμα πυροβολισμού έπεσε νεαρό αρκουδάκι ηλικίας 3 έως 4 ετών, το οποίο βρέθηκε νεκρό σε δασική περιοχή του Δήμου Νεστορίου.

Το περιστατικό εντοπίστηκε από την περιβαλλοντική ομάδα της Καλλιστώ η οποία μετά από αυτοψία διαπίστωσε ότι το περιστατικό είχε συμβεί πριν από ένα μήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια σκοτώθηκαν 23 αρκούδες μόνο στην περιοχή της Πίνδου.

Ο δράστης και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Εξάλλου μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει βρεθεί και δεν έχει καταδικαστεί κανένας υπαίτιος παρόλο που τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης αρκούδων αυξάνονται διαρκώς ξεπερνώντας τα 120 τα τελευταία 15 χρόνια. Σε  ένα μόνο χρόνο καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά εξόντωσης αρκούδων από λαθροθήρες, γεγονός το οποίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των δασικών περιοχών.

Είτε πρόκειται για περιστατικό λαθροθηρίας, είτε για περίπτωση αυτοδικίας μετά από ζημιές που προκάλεσε το μεγάλο θηλαστικό σε καλλιέργειες, η Καλλιστώ σημειώνει πως η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος και η εξόντωσή της διώκεται ποινικά.

Τονίζει επίσης ότι η παρουσία αρκούδας στο νομό Καστοριάς, αφενός προσδίδει στην ελκυστικότητα της περιοχής σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον, αφετέρου προκαλεί ενίοτε προβλήματα και ανησυχία στους παραγωγούς και στους κατοίκους της περιοχής, λόγω των εποχικών ζημιών που προκαλούνται αλλά και των επισκέψεων κάποιων αρκούδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2009 υπήρξαν τέτοια κρούσματα προσέγγισης δύο νεαρών αρκούδων στο Δήμο Νεστορίου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε αναστάτωση σε μερίδα των κατοίκων της περιοχής και δεν αποκλείεται η σκοτωμένη αρκούδα να ήταν μία από αυτές που προσέγγιζαν τότε τον οικισμό.

Μάλιστα η Καλλιστώ από τότε είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων με σχετική επιστολή της στη νομαρχία Καστοριάς προτείνοντας την ενεργοποίηση ομάδας άμεσης επέμβασης έτσι ώστε να δίνονται αποτελεσματικές διαχειριστικές λύσεις χωρίς θύματα.


http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=61510

Δεν υπάρχουν σχόλια: