Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

11 Μαΐ 2010

Νεκρό αγριογούρουνο στην Εγνατία Οδό

Xωρίς τέλος είναι τα τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία Οδό. Μετά από δύο αρκούδες, ένα λύκο, 2 βίδρες, αγριόγατες και κυνηγόσκυλα, σειρά είχε τώρα ένα μεγαλόσωμο αρσενικό αγριογούρουνο το οποίο προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της διασταύρωσης Μηλιάς-Γρεβενών, ισοπεδώνοντας τον «προστατευτικό» φράχτη για να συγκρουστεί θανάσιμα με διερχόμενο όχημα.

Την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησαν άνθρωποι του ΚΠΕ Γρεβενών οι οποίοι περνώντας από την περιοχή είδαν το αγριογούρονο στην άκρη του οδοστρώματος. Η ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να γίνει αυτοψία και να απομακρυνθεί το σκοτωμένο ζώο από το οδόστρωμα.

Τα στοιχεία της αυτοψίας έδειξαν πως το αγριογούρονο, το οποίο είχε περάσει με ευκολία πάνω από την περίφραξη της Εγνατίας, βρίσκονταν σκοτωμένο στο δρόμο από την προηγούμενη Τρίτη. Το βάρους 80 έως 100 κιλών αγριογούρονο, μεταφέρθηκε και θάφτηκε με τη συνεργασία του Δασαρχείου Γρεβενών και του τμήματος Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία τηλεμετρίας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το συγκεκριμένο σημείο του οδικού άξονα αποτελεί πέρασμα για πολλά είδη πανίδας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο των ζώων όσο και των ίδιων των οδηγών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την ίδια μέρα βρέθηκαν στο αντίθετο ρεύμα δύο σκοτωμένα κυνηγόσκυλα και μία αγριόγατα. Οι πάγιες προτάσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ προς τους υπεύθυνους για την αποφυγή και νέων τροχαίων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές σε έναν οδικό άξονα όπου οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες περιλαμβάνουν: τοποθέτηση ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης για τους οδηγούς για ελάττωση ταχύτητας, αυστηρό έλεγχο του ορίου ταχύτητας , τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης η οποία θα αναχαιτίζει τα ζώα ώστε να μην μπορούν να περάσουν στο οδόστρωμα, αλλά και τη δημιουργία επί πλέον ειδικών διαβάσεων πανίδας.

Τόσο η ενίσχυση όσο και η διαρκής συντήρηση της περίφραξης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη συνεχίζουν οι οδικοί άξονες στη χώρα μας να αποτελούν καταστροφικά τεχνητά εμπόδια για την πανίδα και επικίνδυνες διαδρομές για τους οδηγούς.

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=68224

Δεν υπάρχουν σχόλια: